неділю, 14 жовтня 2012 р.

НЕМОВИЦЬКІ БІБЛІОТЕКИ

Цікаво про село
ПУБЛІЧНО-ШКІЛЬНА БІБЛІОТЕКА
СЕЛА НЕМОВИЧІ



Мiзернi кошти, що їх спрямовують на проекти розвитку бiблiотек в Україні, вiдсутнiсть науково-дослiдних установ у галузi бібліотечної справи, пенсiйний вiк більшостi директорів не лише сільських, а й провiдних бібліотек. А також несистемне оновлення фондів, слабка матеріально-технічна база, скорочення мережі бібліотечних закладів, особливо в сільській місцевості. Такий стан i перспективи розвитку бiблiотечної справи в Українi.Сільська бібліотека намагається йти в ногу з часом. Нині це чи не єдина соціальна інституція, яка здатна забезпечити сільське населення інформацією. Разом  з  тим село загалом і сільські бібліотеки зокрема – одна з найболючіших проблем суспільства та влади . Однак, в Немовичах, дякуючи безмежним романтикам і оптимістам ще не защахла іскорка до пізнання цікавого і невідомого.


 Новосілля  бібліотеки святкували у 1964 році в новозбудованому Будинку культури 
Немовчани завжди тягнулись до знань. На початку 30-х років у селі почав діяли гурток “Просвіти”. Національно свідома молодь збиралась (таємно від польських властей) у хаті читальні, котра відкрилась у будинку Любові Антонівни Мички (у заміжжі – Ющик). Керівником гуртка і завідувачем хати – читальні був Петро Євгенович Ющик, сільський учитель. Книги для читальні він привозив і виписував зі Львова. У 1942 році гітлерівці заарештували і розстріляли Петра Ющика, як українського націоналіста.


Просвітницькою діяльністю у 30-ті роки займався і Володимир Борисов Бискаль. Маючи велику приватну бібліотеку (українською та польською мовами), він давав читати книги односельцям. Перед ІІ світовою війною Володимир виїхав на Волинь.


У повоєнні роки бібліотека в селі відродилась у 1948 році. Першим бібліотекарем повоєнної хати-читальні стала Євдокія Василівна Наумова, 1915 року народження, родом з Полтавщини. Євдокія Наумова працювала бібліотекарем кілька років. Решту життя, до виходу на пенсію вона працювала техпрацівником у школі. Померла у 2000 році.


Марія Василівна Супрун працювала у бібліотеці до 1956 року . Тоді бібліотека знаходилась у конфіскованому будинку Борисків, разом з клубом. Пізніше фонд перенесли до конфісковано будинку О.К. Мички, половину якого займала сільська рада.


Наступницею Марії Супрун стала Степанида Василівна Денисюк, 1934 року народження, родом із села Люхча Сарненського району. Закінчивши Дубенський культосвітній технікум, вона отримала направлення на роботу в село Немовичі. Фонд бібліотеки на той час нараховував 1500 примірників, користувались бібліотекою 500 читачів.


З 1962 по 1964 роки бібліотека розміщувалась у одній з кімнат новозбудованої колгоспної контори. Наступне новосілля святкували у 1964 році в новозбудованому Будинку культури. Степанида Денисюк працювала тут до 1965 року . а з 1968 по 2000 рік вона беззмінно працювала у шкільній бібліотеці. Загалом вона віддала бібліотечній роботі 44 роки свого життя.


У 1965 році книжковий фонд сільської бібліотеки прийняла Вікторія Йосипівна Павловські, 1945 року народження, родом з Хмельниччини. У 1968 році Вікторія Йосипівна закінчила Дубенське культосвітнє училище. У 1970 році число читачів становило 1200 чоловік. Штат розширили до 2 чоловік і бібліотекарем прийшла працювати Галина Василівна Васильчик. Вікторія Павловські 1975 року, аж до виходу на пенсію працювала секретарем сільської ради.


В 1977 році завідуючою бібліотекою призначили Валентину Іванівну Круглик, 1957 року народження випускницю Дубенського культосвітнього училища, уродженку с.Чемерне Сарненського району.


До 1987 року книжковий фонд бібліотеки збільшився до 24 тисяч примірників (в тому числі книг – більше 20 тисяч примірників).


У 1988 році Валентина Круглик за станом здоров’я виїхала у Крим на постійне місце проживання; завідуючою бібліотекою стала Любов Сергіївна Жук, 1961 року народження випускниці Рівненського інституту культури.


У 1989 році приміщення бібліотеки переобладнали у 2 зали. Після 1991 року почав змінюватись якісний склад фонду. Паралельно з надходженням нової літератури у фонді накопичувались книги, що втратили актуальність. Після очищення фонду на 1 січня 1999 року у бібліотеці нараховувалось 14476 примірників.


З 1989 року бібліотекарем по роботі з дітьми працює Марія Володимирівна Мичка, 1966 року народження випускниця Дубенського училища культури.


У кінці 2002 року у районі реорганізували бібліотечну мережу і створили нову централізовану систему публічно-шкільних бібліотек. тож протягом 2003 року книгозбірня працювала у нових умовах. Фонд зріс з 13833 примірники (на 01.01.2002 року) до 22594 примірників (на 01.01.2004 року), а число читачів збільшилося до тисячі чоловік.


Співпраця у культурно – дозвіллєвому комплексі дозволяє більш певно реалізувати можливості бібліотеки щодо задоволення духовних, моральних та інтелектуальних потреб населення.


Розширення сфери платних послуг дало змогу поповнити фонд новими виданнями, більш повно і якісно задовольняти запити читачів.


У 2002 році отримало 412 гривні від платних послуг; придбано 80 примірників книг.


У 2003 році платні послуги зросли до 745 гривень (що дало змогу придбати 116 нових книг).


На даний час публічно-шкільна бібліотека с. Немовичі – важливий інформаційний центр, що надає допомогу у вдосконаленні навчально-виховного процесу. Робота бібліотеки і школи нерозривно пов’язана між собою. Вони є партнерами спільної діяльності заради підростаючого покоління.




У школі стало традиційним проведення предметних тижнів. До кожного предметного тижня бібліотекарі готують виставки літератури для додаткового читання, підбирають літературу для проведення масових заходів, проводять бібліографічні огляди. Цікаво і змістовно в школі було проведено тиждень математики «Математичний калейдоскоп», який включав тематичний вечір «Ці звичайні незвичайні числа», конкурс ерудитів «Щасливий випадок».


Важливу роль в організації роботи на допомогу навчально-виховному процесу відіграє виставкова робота бібліотеки, а саме: тематичні виставки, виставки до знаменних і пам’ятних дат. Традиційною стала участь бібліотеки у Всеукраїнському тижні дитячої та юнацької книги. В рамках тижня проведено бібліотечний урок «Мандрівка за словниками від А до Я», конкурс «Юні читайлики», літературна година «Книги – морська глибина».




Ефективною формою діяльності Немовицької ПШБ є презентація 1 вересня тематичної виставки літератури «В країну знань». Сьогодні від користувачів надходять усе більш складні запити, задовольнити які неможливо тільки за допомогою традиційних систем – друкованих каталогів і картотек бібліотеки.


У 2006 році Сарненська центральна районна бібліотека передала персональний комп’ютер у користування для Немовицької публічно-шкільної бібліотеки. Завдяки комп’ютерним технологіям значно змінився дизайн наочних засобів: книжкові виставки, тематичні полиці, роздільники у фонді; інформаційні матеріали для користувачів завдяки комп’ютерному оформленню стали набагато привабливіші, інформаційні ресурси бібліотеки поповнилися базами даних на електронних носіях. Це дозволило користувачам отримувати необхідну інформацію з мінімальними затратами на її пошук.


Сарненською ЦСПШБ було укладено угоду з директором ЗОШ щодо використання комп’ютерної техніки в комп’ютерному класі навчального закладу с. Немовичі. Згідно заключеної угоди бібліотекар декілька разів на тиждень, у виділений час, користується одним із комп’ютерів у комп’ютерному класі школи. На робочий стіл ПК спочатку було встановлено програмне забезпечення «ІРБІС» (Інтегрована бібліотечно-інформаційна система). За допомогою якої бібліотекарі користуються електронним каталогом книг та періодичних видань.


Створені бази даних на допомогу навчально-виховному процесу:


· Каталог сучасних педагогічних технологій.


· Конспекти уроків (математика, природознавство, іноземна мова, географія, фізика, хімія, українознавство).


· Поради психолога («Перший раз у перший клас», «Як подолати стрес», «Заповіді батькам»).


· Школа педагогічного досвіду.


Створено ряд тематичних баз даних, як наприклад: «Українська мова», «Письменники України» (як класики, так і сучасники), «Зарубіжні письменники» (як наприклад: Андерсен, Байрон, Дефо, Гете, Гюго, Лондон Д, Маркс, Селінджер, Шекспір, Стендаль, Б. Шоу та ін.).


Важливим джерелом інформації про діяльність бібліотеки є її веб рубрика, що розміщена на веб-сайті Сарненської ЦСПШБ. Вона знайомить з історією Немовицької ПШБ, історією села та родинними обрядами; роботами народної майстрині Панасії Кишенко.


Всі бази даних використовуються в основному на допомогу навчально-виховному процесу – для написання рефератів, тематичних робіт. Однак технічні можливості поповнювати БД відсутні, бо немає окремо виділеної мережі.



ПУБЛІЧНО-ШКІЛЬНА БІБЛІОТЕКА
СЕЛА КАТЕРИНІВКА


Весною 1893 року з Уманщини з Христинівського району с.Сичівка до околиць Немович пересилилось кілька сімей (серед них Карпенки, Добридні, Столяри, Замороки, Ткачі) всього 184 чоловіки. Вони і були першими жителями Катеринівки. Пізніше в 1922 році тут стали поселятися осадники поляки і німці. Вони викупили частину землі в поміщиці Баркової і Катеринівка стала рости. Перша бібліотека була в хатинці поляка Курака. Вся література була на польській мові. Завідувала бібліотекою Кальницька Марія жителька с.Катеринівка. Пізніше бібліотеку перенесли на Гуту Перейма, згодом бібліотека стала філіалом Катеринівської бібліотеки.

Перші читачі і учні
Початок 20 ст. Катеринівка швидко зростає, кількість дітей збільшилась і з’явилась необхідність відкрити в Катеринівці свою школу. В одному з будинків польського пана зробили початкову школу, яку переділили: в одній половині була школа, в іншій – клуб і бібліотека.

Завідуючою клубу і бібліотекою стала Чернушенко Євгенія Тарасівна дочка колишнього голови колгоспу с.Катеринівка. В цьому будинку бібліотека була до 60-х років. В 1963 році її перенесли в приміщення гуртожитку. Бібліотекарем працювала Ковпак Галина Михайлівна, жителька с.Немовичі. на той час фонд бібліотеки нараховував всього 200 книжок.

З 1974р. бібліотека знаходиться в новозбудованому клубі. Завідувати бібліотекою прийшла Цицюра Тетяна Іванівна, яка закінчила Дубнівське культосвітнє училище. Фонд бібліотеки збільшився до 8 тисяч примірників.

Йшли часи, мінялись бібліотекарі, зростав, змінювався і якісний склад літератури. З’явились енциклопедії, словники, різна довідкова література. З 1993р. бібліотекою завідувала Самосенко Любов бібліотекар за фахом, яка закінчила Рівненський інститут культури. Вона працювала до 1993р. з 1993р. і дотепер працює в Катеринівській бібліотеці Годунко Ольга Пилипівна, вчитель за фахом. Катеринівська бібліотека знаходиться в приміщенні клубу, фонд бібліотеки становить майже 9 тисяч. Бібліотека обслуговує 409 читачів, з них 127 – дітей.

В 2002 році відбулось об’єднання публічних і шкільних бібліотек. Тепер вона називається публічно-шкільна бібліотека села Катеринівка. До ладу стала нова школа і бібліотека тісно співпрацює з школою і сільським клубом. Проводиться робота по вихованні учнів бережливого ставлення до підручників і книжок взагалі.


Фонд бібліотеки поповнюється за рахунок платних послуг і дару читачами. В бібліотеці читач має змогу переглянути і періодику. Для того щоб допомогти читачам орієнтуватись краще в подіях міжнародного і внутрішнього життя в бібліотеці оформлені папки з газетними вирізками.


На цьому історія бібліотеки не закінчується село росте, збільшується кількість жителів, може з часом під бібліотеку відведуть окреме приміщення






Запрошуємо читачів до нас !

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...