суботу, 27 серпня 2011 р.

Полісся, колишня житниця, уже давно втратило цю славу


Збирання зернових та зернобобових культур на Рівненщині практично завершено. Перший заступник голови облдержадміністрації Анатолій Юхименко не без задоволення розповідає про те, що врожайність вища, ніж торік.
— Основні зернові культури у нас — озима і яра пшениця, і найвищі врожаї збирають у господарствах Гощанського району — 48 центнерів з гектара, — каже п.Юхименко. — На сертифікованих складах уже зберігається 125 тис. тонн зерна, борошно з якого піде на виробництво хліба й кондитерських виробів. Умістити вони можуть 337 тисяч тонн, тож проблем з місцем не буде. Невдовзі господарства почнуть збирати гречку та кукурудзу на зерно.
Полісся, колишня житниця, уже давно втратило цю славу, тут збирають усього 18 центнерів з гектара — важкі грунти, які потребують вапнування і хороших добрив. І у наступні роки жито вирощуватимуть у південних і центральних районах області, приміром, в Острозькому районі врожайність майже удвічі вища — 32 центнери з гектара.
— У нас є обласна програма з виробництва жита, але постає питання, чи потрібно витрачати гроші там, де немає віддачі? — міркує п.Юхименко. — У північних районах жито родить погано, а південні й без цієї допомоги отримують кращі врожаї. Проте ми вирішили усе ж виділяти гроші з бюджету господарствам північних районів на озиме жито, а також і на вапнування грунтів.
У наступні роки в області планується збільшити виробництво пшениці, жита, ячменю, цукрових буряків та сої, а ріпаку та кукурудзи — зменшити. Загалом цього й наступного року планується засівати більші площ, ніж раніше. Нині у рослинництві на сільгосппідприємствах та у приватних господарствах виробляють приблизно однакову кількість продукції, але це співвідношення планується змінити у бік збільшення частки підприємств.
Найбільш проблемними залишаються північні райони, де землю ніхто обробляти не хоче. Не маючи вигоди, селяни відмовляються здавати свої паї в оренду і обробляють її самі або вона пустує. В останні роки вдалося підняти 36 тисяч гектарів земель, які не оброблялися, ще 100 тисяч гектарів так і простоює.

1 коментар:

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...