середу, 17 серпня 2011 р.

Про пенсію. "Чули дзвін, та не знають де він" або "одержав пенсію - смерть має претензію!"


I знову про пенсії
Знаю, що з вересня запроваджується пенсійна реформа. Її багато критикують, але мало пояснюють, які ж зміни нас чекають. Мені через два роки виповниться шістдесят. Сусід каже, що за новим законодавством чоловіки виходитимуть на пенсію у 62 роки. Чи має він рацію? Який нині розмір мінімальної пенсії за віком?
Михайло Левкович КОЛЕСНИК.
с. Коростів Сколівського
району Львівської області.

ВАШ сусід, Михайле Левковичу, як кажуть, «чув дзвін, та не знає, де він». Пенсійний вік у 62 роки, згідно з новим пенсійним законодавством, встановлюється лише для чоловіків, які є держслужбовцями (ця норма набере чинності з 2013 р.). Представники сильної статі інших професій, як і раніше, матимуть право на заслужений відпочинок у 60 років.
Зміни пенсійного віку стосуються лише жінок. Реформою передбачене поступове, через кожні півроку, підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років, аж до 2020 року. Окрім того, встановлюється так званий «перехідний період» (до 2014 року), під час якого жінки мають право вибирати — виходити на пенсiю за старим законодавством чи за новим. Але при більш ранньому виході на відпочинок доведеться вiдмовитися вiд 0,5 % пенсiї за кожен мiсяць дострокового виходу на пенсію. Однак у період підвищення пенсійного віку пенсія жінок збільшуватиметься на 2,5 % за кожні шість місяців більш пізнього виходу на пенсію. За п’ять років розмір пенсії може зрости на 25 %.
Основний принцип нарахування пенсій збережено — її розмір залежить від величини зарплати, з якої сплачувались внески до Пенсійного фонду, та тривалості трудового (страхового) стажу. За новим законом трудовий стаж становить 30 років для жінок і 35 — для чоловіків.
 Мінімальну пенсію за віком встановлено на рівні прожиткового мінімуму, визначеного законом для осіб, які втратили працездатність (нині це 764 гривні). Максимальна пенсія обмежена 10 прожитковими мінімумами.
Консультувала
Руслана ЗІНЧЕНКО.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...