суботу, 23 квітня 2011 р.

Далі дороги немає...


 Декілька напіврозвалених хат, покинуті садки, криниці і… рвучкий весняний вітер, що почувається повноправним господарем на осиротілих обійстях. Привільно йому, бо вже багато років не сперечається ані з радісним дитячим щебетом, ані з дзвінкою піснею та гомінкою й щасливою метушнею в оселях… Це – село Забірки Дубенського району. Одне з тих на Рівненщині, чиє існування тримається на волосинці. Мешкає там нині лише дві жінки.
…Новісінька асфальтована дорога з восьмиметровою шириною полотна і свіжою розміткою, що обірвалася біля дороговказу “Забірки”, видалася чимось, м’яко кажучи, дивним-черговою владною кампанією по відродженню села. Адже далі немає не те що хоча б якоїсь сільської дороги чи вулиці, а й ледве помітна стежка. Та й власне село чи його подобу розгледіти посеред чагарників, що видніються за кількасот метрів, просто неможливо.
- Ця дорога прокладена у 2007 році відповідно до державної програми. Йдеться про будівництво шляхів із твердим покриттям  до населених пунктів, добратися до яких можна було лише “грунтівкою”, – відповів на моє запитання, що без слів читалося з шокованого виразу на обличчі, голова Стовпецької сільської ради, до якої належать Забірки, Віктор Пляшко. – Довжина дороги складає чотири кілометри, а вартує вона  4,5 мільйона гривень. Таким чином дорогу з твердим покриттям одержали не лише Забірки, які є крайньою її точкою, а й сусіднє село Дубовиця. Проте ані одне, ані інше вона вже не врятувала. Якщо у 2007-му у Забірках ще мешкало семеро чоловік, то тепер прописано троє, а фактично живуть лише дві жінки – Олександра Миколаївна Дячук 1925 року народження та Ганна Іванівна Коблюк, народжена у 1936-му. Населення ж Дубовиці складає лише 27 чоловік…

Все населення Забірок Олексанра і Ганна.

Проїхавши трохи від дороговказу, авто зупинилося. “Далі підемо пішки, це вже недалеко”, – кивнув Віктор Степанович у бік двох хат, що виднілися на невеликому узвишші і своїми свіжовибіленими стінами веселили навколишнє пустирище. Саме там мешкають останні берегині села. Віку йому тепер відміряно стільки ж, як і їм…
- Що ж вас привело сюди, люди добрі?! – здивувалася бабуся Олександра, побачивши несподіваних і таких нечастих у цьому закутку  гостей. А ще більше – від того, що хтось приїхав розпитувати про долю забутих Забірок та двох його одиноких жителів.  Усміхнувшись на це тепло, жінка поставила на ганку старенької хати відерце з вапном, витерла від білила маленькі натруджені руки і задумано перегорнула сторінки свого життя, ось уже дев’яте десятиліття нерозривно пов’язаного з рідним селом:
- Та наші Забірки вже давно не впізнати. Колись молоді було багато, дітей… Любили, одружувалися, хазяйнували… Думали, що і внуки, і правнуки тут житимуть. Як заграють, бувало, музики вечорами, то аж виспівує село – де й та втома дівається, ніби й не днювала на полі. Чималими Забірки були вже до війни. Навіть “зданіє” під школу готували… Потім затихло все.
- За моєї пам’яті, мабуть, найбільше людей жило тут у 70-их роках – майже сто чоловік, – приєднується до розмови, поволі підійшовши з сусіднього двору, друга жителька Забірок – Ганна Іванівна Коблюк.
- Село навіть на дві частини було розділене. Думали, що й далі розростатиметься. Та вже до 90-их тут залишилося ледве 25 чоловік. Діти повиїжджали, батьки повмирали… Я й своїм не перечила, коли покидали село. Кожна ж мати хоче, щоб її дітям жилося легше. Оце як зробила їм весілля п’ятнадцять років тому, так і живу сама.
- Та ці одруження й були останніми у нашому селі, – додає бабуся Олександра. – Востаннє ж діти тут народжувалися у 1966 році. Це був Валерій Свінтозельський. Він вже давно у Вербі живе.
Чому раптом стало затихати життя у селі, яке до того тільки розросталося? Причина, на думку Віктора Пляшка, у відсутності дороги та необхідної соціальної інфраструктури. Якби, каже, її раніше збудували та пустили автобус, то, можливо, й не вимерли б Забірки. З усіх благ цивілізації і тепер, і колись там було тільки електричне світло. Ані телефонного зв’язку, ані ФАПу, школи чи хоча б магазину це село ніколи не мало.
Не набагато ліпшою, як мовилося, є і ситуація в сусідній Дубовиці з її 27-ма жителями. Вона справляє ще більш гнітюче враження – якщо в Забірках про село нагадують лише кілька напіврозвалених хат, то там моторошною тишею і порожніми вікнами зустрічає ціла вулиця з доволі добротними оселями. Так одразу й не скажеш, що там практично ніхто не живе. Єдиний живий струмінь – фермерське господарство місцевого жителя Віталія Атаманюка. Його, до речі, у Забірках згадують із вдячністю чи не на кожному слові, адже чоловік постійно цікавиться, як ведеться стареньким у забутому селі, по-синівськи підсобляє їм у всьому.
- Діти мене кличуть до себе, сварять, що сиджу тут. Але мені вдома найкраще. Що своє – те своє, – мовить бабуся Ганна.
- А мене рідні покійного чоловіка хочуть забрати, бо дітей у мене немає, – додає сусідка. – Але ж я тут звікувала. Поки ще даю собі раду, нікуди не піду. Дякувати Богові, ще є сили поросятко тримати, корову, навіть у ліс по суниці ходжу. Все своє на столі маю. А як треба коли в магазин, то їду в сусіднє село Кам’яна Верба ровером чи пішки йду. Одразу й сусідці купляю, що їй треба.
Старенькі радіють, що село, де є фельдшерсько-акушерський пункт, не дуже далеко від їхнього. Якщо треба, то попросять того ж таки  Віталія Атаманюка, він і завезе їх. Та найбільше виручає одиноких жительок осиротілого села мобільний телефон. Адже без нього, як упродовж багатьох літ перед тим, зовсім не мали б зв’язку із зовнішнім світом і не могли б, якщо виникне потреба, попросити сторонньої допомоги.
- Ото вже Бог дав розум людям, що придумали таке. Нам тепер спокійно з цим телефоном, – усміхається бабуся Олександра, впевнено натискаючи кнопки мобільного, аби записати номер сільського голови. – А ви б приїхали до нас влітку та побачили, як тут гарно… Ліс недалеко, суниць багато, грибів… Хіба ж ми можемо все це залишити?..

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...