четвер, 5 січня 2012 р.

Які страви мають стояти на різдвяному столі



Які страви мають бути на свято Різдво Христове
Православні християни 7 січня святкують велике свято Різдво Христове. Традиційно на українському різдвяному столі повинні бути наступні страви.

Напередодні Різдва, а саме 6 січня, закінчується сорокаденний Різдвяний піст. На Святий вечір (6 січня) вся сім’я збирається за святковим столом. Меню вечері в Святий вечір вже містить рибні страви. Однак головним блюдом на столі має бути неодмінно кутя. Інгредієнти куті мають символічне значення. Так, наприклад, мед – символ солодкого життя, а мак – символ достатку в родині. Приготування куті – процес трудомісткий, адже, чим смачніше кутя, тим солодший і багатшим буде життя в родині.
Загальноприйнято, що на українському різдвяному столі крім куті мають бути присутні ще 11 страв, які разом з кутею символізують 12 апостолів. Отже, на різдвяному столі повинні бути присутніми наступні страви: кутя, узвар (компот із сухофруктів), капусняк, рибне блюдо, горох, голубці, борщ пісний, вареники з капустою, гречана каша, млинці, гриби і пироги. Згідно з традиціями протягом вечері потрібно обов’язково спробувати кожне блюдо. Однак, з’їдати блюдо повністю не варто, щоб у домі завжди панував достаток.
Трапеза на Свят вечір починається, за релігійними канонами, з появою на небі першої зірки, що знаменує народження Ісуса – сина Божого. У цей вечір не п’ють спиртних напоїв, а страви подаються теплими, щоб господиня будинку була весь час за столом разом зі своєю родиною.
7 січня різдвяні гуляння тривають. На різдвяному столі до пісних страв додають вже м’ясні страви і трохи вина. Однак, головним блюдом на столі в цей день все ж таки залишається кутя, яку ставлять на чільне столу. Навколо куті ставлять домашню ковбасу, холодець, медові пряники, голубці, холодець рибне, узвар, пряники і смажену рибу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...