неділю, 13 липня 2014 р.

СТЕПАНСЬКІ ТРУДИ

Невеличке село Труди Степанської селищної ради розташоване за п’ять кілометрів від колишнього райцентру та 55 - від сьогоднішніх Сарн. Напевно, про нього багатьом мало відомо. Тихе, спокійне, з чудовою мальовничою природою: лісом, луками, ставками, невеличкою річкою Мельниця, що впадає в Горинь, газифіковане.
Налічується тут 50 дворів, в яких мешкають 180 чоловік. Живуть чесні, працьовиті, заклопотані своїми справами й проблемами люди. Історія населеного пункту, якщо й досліджена, то не збереглася. Сама назва Труди, очевидно, походить від слів трудитися, трудолюбивість - риса, що споконвіків властива українським селянам, котрі обожнювали та плекали свою землю. Багато місцевих мешканців мають проблеми зі здоров’ям. Раніше не так часто хворіли, як нині. Звичайно, згубно впливає аварія на Чорнобильській АЕС, адже Труди мають статус третьої зони радіоактивного забруднення. Селяни споживають продукцію з власних присадибних земельних ділянок, в якій вміст радіонуклідів значно перевищує всі гранично допустимі норми. Про екологічно чисту годі й думати. «Як олень прагне до потоків, так душа моя лине до Тебе, о Боже», - сказано в Біблії.
Як і в багатьох селах, трудян гостро турбує проблема безробіття, тому демографічна ситуація складна. Молодь залишає рідні домівки, оселяється в містах. Бажає бути кращим і транспортне сполучення. Найдошкульніше труднощі допікають взимку, коли сніг перемітає дороги.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...