неділю, 20 липня 2014 р.

ХТО ВОЮЄ ЗА БУРШТИН САРНЕНЩИНИ

Проблема нелегального видобутку бурштину на Рівненщині існує з 96 року. Однак лише останні п᾽ять-сім років світові ціни на бурштин піднялися настільки, що на цьому бізнесі за пару місяців можна стати доларовим мільйонером. Саме це, кажуть, і перешкоджає легалізації бізнесу.
Ліцензії на видобуток бурштину за весь час отримали лише дві фірми. Державне підприємство «Бурштин України» та приватне товариство «Сонячне ремесло», яке до отримання дозволу йшло 7 років. Після зміни влади у Києві тут почалася справжня війна за право нелегально видобувати бурштин. У цю війну втягнуті приїжджі озброєні «спортсмени», депутати, київські чиновники, місцеві селяни, міліція, СБУ…
Ця подія, що трапилася 9 травня, приголомшила Рівненщину. Близько сотні озброєних чоловіків характерної зовнішності приїхали в Клесів, як пізніше з᾽ясувалося, для того, щоб повернути контроль над нелегальним видобутком бурштину. З цими людьми приїхав і народний депутат від Партії регіонів Володимир Продіус.
Як стверджують джерела в правоохоронних органах, коли 9 травня на Рівненщину він приїхав,то їхав він не на просто так – він отримав «добро» в Києві на повернення контролю над нелегальним видобутком бурштину – нібито від вже нової влади.
За свідченням джерел у правоохоронних органах, конфлікт зі стрільбою і масовим збуренням полісян став наслідком кількох чинників: По-перше – різкого зростання ціни на бурштин від кількох до приблизно 10 тисяч доларів за кілограм. По-друге – у 2012 році в цей нелегальний бізнес втрутилися люди «сім’ї» президента Януковича і зробили свій переділ. І нарешті Майдан посприяв тому, що місцеві вигнали звідти заїжджих, але ті спробували повернутися.

 Київські зацікавились бурштином після того, як син Віктора Януковича взяв участь у ралі рівненським поліссям у 2011 році. До 2007-2008 років нелегальний видобуток бурштину був лише міліцейською темою, тобто «кришувала» його міліція. Але коли в ці роки на світовому ринку бурштину – завдяки Китаю – збільшився попит на цей камінь – ціна виросла і заробляти на цьому стали також СБУшники, а пізніше через них і інші бажаючі отримувати надприбутки, в тому числі і в київських кулуарах.

У 2008 році уряд Тимошенко увів заборону на оренду лісових масивів чим зовсім зупинив легальний видобуток бурштину, адже 90% цього каміння знаходиться під лісом. Залишився лише нелегальний видобуток.
За словами джерел у правоохоронних органах, зараз можна виділити приблизно три групи лобіювання. Місцеві мешканці, які хочуть добре заробляти і якщо віддавати «криші» чи державі, то по мінімуму. Друга група – це Рівне. Ті, хто хочуть вирішувати все на рівні обласного центру, видавати дозволи і отримувати частку прибутку. І третя група – найсильніша – це Київ – причетні до владних потоків, які не хочуть віддавати кошти на місця, а тому створюють будь-які перешкоди для того, щоб нічого не змінювалось.
Законопроект «Про бурштин», який підготував на той час народний депутат Микола Шершун був заветований і президентом Ющенком і президентом Януковичем. Той законопроект дозволяв, зокрема й непромисловий видобуток каміння сільським старателям.
Як прокоментували джерела в правоохоронних органах – цей законопроект писався під Держлісгоспи із середовища яких вийшов і на яких досі має вплив Микола Шершун. Адже переважна більшість бурштину знаходиться під лісами. А дозвіл на землевідведення мали надавати лісівники на власний розсуд.

Рівненська обласна рада прийняла вже п’яте звернення до Верховної ради щоб та законодавчо врегулювала проблему нелегального видобутку бурштину. Але останнє рішення вирізняється ультимативністю.
А поки Клесівці сподіваються на отримання легальних дозволів, зареєстровані в жовтні-листопаді 2013 року сім фірм претендують на геологорозвідку та дослідно-промисловий видобуток бурштину. Рівненська облрада, коли її очолювали регіонали, не встигла їм надати дозвіл через події на Майдані. Джерела стверджують, що за цими фірмами стоять люди екс-міністр внутрішніх справ Захарченка та люди сина екс-генпрокурора Артема Пшонки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...