пʼятницю, 2 листопада 2012 р.

САРНЕНСЬКИЙ ПАРОСТОК



Минулої п’ятниці у Сарненській гімназії відбулось відкриття еколого-інформаційного центру , а також презентації проекту Глобального економічного фонду Програми малих грантів та місцевого клубу “Паросток” “Екологічна освіта дітей – запорука майбутнього нашої планети”, книги-збірки учнівських робіт “Земля кличе до істини”.
А на конференції з проблем зміни клімату в районі  виступили фахівці, педагоги, юні екологи-гімназисти, представник ООН в Україні Валентина Кириченко.
Численні гості з Рівного, Кузнецовська, Волині, спеціалісти місцевих установ, батьки ознайомились з освітнім закладом. Потім завітали до просторого залу еколого-просвітницького центру, який урочисто відкрили. Головний організатор заходу заслужений вчитель України Світлана Тітечко коротко розповіла присутнім про гімназійний клуб “Паросток”, який створила і очолює вже 16 років, цілі та завдання цього громадського дитячого об’єднання і масштабного проекту екологічної освіти дітей, що здійснюється за підтримки Програми малих грантів ГЕФ ООН.
Сьогодні майже півтори сотні творчих, ініціативних учнів, їх батьків, вчителів залучені до активної еколого-просвітницької діяльності. Вони беруть участь у різноманітних заходах, пишуть науково-дослідницькі роботи, наполегливо сприяючи вихованню екологічної культури та екологічної свідомості. Прикладом результативності зусиль дітей є проведений форум зі спасіння малої річки Радозької в Сарнах. І відрадно, що кількість охочих вступити в клуб зростає.
Від імені місцевої влади привітала “Паросток” з відкриттям центру перший заступник міського голови Світлала Усик, додавши до щирих побажань успіхів гарні подарунки. Жоден захід з озеленення, наведення чистоти в місті не проходить без участі гімназистів-членів клубу. Депутатський корпус міськради, виконком теж прагнуть робити все для оздоровлення довкілля. Важливість екологічного виховання в закладах району, досягнення гімназії відзначила начальник відділу освіти Сарненської РДА Людмила Макриця. Про те, що проект “Екологічна освіта дітей – запорука майбутнього нашої планети” вдався, що він вже став прикладом результативності просвітницьких зусиль учнів, їх наставників, громади, сказала представник ООН Валентина Кириченко і запросила членів клубу “Паросток” взяти участь у міжнародній екологічній конференції в Києві, яка відбудеться у середині листопада. Директор гімназії Тамара Шекель в доповіді грунтовно розкрила тему формування екологічного світогляду.
 Проблеми енергозбереження аналізувала з трибуни конференції педагог Оксана Морозюк, а збереження малих річок – фахівець місцевого управління водного господарства Валентина Брусняк. Цікавими і пізнавальними були виступи начальника Сарненської агрометеостанції Лідії Собченюк, заступника директора Рівненського заповідника Ростислава Журавчака, вчителя біології Оксани Кузьмич, а також учнів гімназії, які презентували свої дослідження з оцінки кліматичних умов міста, екологічного стану річки Случ, якості повітря, радіаційної обстановки в районі тощо. Доробок юних екологів опублікований в книзі “Земля кличе до істини”, у змістовних буклетах. Ці видання, як і численні справи юних екологів, є чудовим доказом наслідування клубом принципу “Дій локально – мисли глобально!”.
А про справи та повсякденне життя “Паростка” ознайомив учасників конференції фільм, продемонстрований у центрі. Приємні враження про діяльність колег та їх вихованців висловив гість – заступник директора Кузнецовської гімназії Олександр Макарицький.
Ідею необхідності усім спільно дбати про довкілля, берегти його з натхненням втілили дівчата у флеш-мобі “Земля наш спільний дім”, а потім у майстер-класі “Відходам - друге життя”, коли показали власні моделі одягу з плівки та інших відходів. Для дітей провели вікторину на краще знання екології. Завершили захід підбиттям підсумків роботи, врученням подарунків та грамот.
• Анатолій Кардаш

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...