понеділок, 12 листопада 2012 р.

БІЛЯ ТИННОГО У 44-му "ЯРЕМА" НЕ ЗАГИНУВ



1940р. Червоноармійці./крайній справа – Жук-Семенюк Никон Юхимович, 22 роки/

Початок 1944 року став для УПА-ОУН роком, коли вона була розділена на два фронти.Одна частина перейшла за лінію фронту, інша вела бої з більшовиками. У районі Сарнів діяв відділ “Дубового”, у який входила сотня курінного “Яреми”, яка переховувалася у довоєнних польських бункерах і густому лісі поблизу с.Тинного і вела вимушені сутички з загонами НКВС, що по п”ятах переслідували повстанців.


Відразу ж після вступу радянських частин на терени Сарненщини почалися тотальні облави на повстанців.

Ось, як про це інформував керівник “СМЕРШ” керівництво України:

                                                ПОВІДОМЛЕННЯ


УПРАВЛІННЯ КОНТРРОЗВІДКИ “СМЕРШ” 1-ГО УКРАЇНСЬКОГО ФРОНТУ ПРО НАСЛІДКИ ЗБРОЙНОГО ЗІТКНЕННЯ З ВІДДІЛОМ УПА-ОУН ПІД КОМАНДУВАННЯМ “ЯРЕМИ” В РАЙОНІ с. ТИННЕ САРНЕНСЬКОГО РАЙОНУ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ



№ 1243/3 27січня 1944 р.


                                                                              СЕКРЕТАРЮ ЦК КП /б/У

                     
                                                                                    тов. ХРУЩЕВУ


                                                                                     гор.Киев



18 января 1944 года Отделом Контрразведки “СМЕРШ” 1 Гвардейского Кавалерийского Корпуса,в районе с. Тынне Сарновского района Ровенской области проволилась проческа лесного массива.

При проческе леса была обнаружена вооруженная группа оуновцев, с которой произошло столкновение. В результате завязавшейся перестрелки было убито17,ранено 21 и задержано 8 человек оуновцев.

При ликвидации вышеуказанной группы “ОУН” было захвачено: 1 радиоприемник,10 лошадей,2 брички, 1 кухня, 4 винтовки,1 автомат, 1 пистолет и документы принадлежащие отряду “Яремы”

Допросом задержанных установлено, что столкновение произошло с отрядом оуновцев, насчитывающим свыше 100 бандитов, командует ими некто под псевдонимом “Ярема”, он же Семенюк Никон Ефимович, 1918 г. рождения, уроженец с. Немовичи Сарновского района Ровенской области, бывший командир взвода Красной Армии.

Из показаний задержанного Михно Александра Васильевича установлено, что на вооружении отряда имеется 45мм пушки – 2,миномет 82 мм-1 ручных пулеметов-9, автоматов-10,остальные участники отряда вооружены винтовками.

Дополнительно проведенной проческой леса в указанном районе задержано по подозрению в принадлежности к “ОУН” 157 человек, из которых 10 передано территориальным органам НКГБ.


Заместитель начальника НКО “СМЕРШ”

1 Украинского Фронта – генерал-майор /Белянов/

/3 отдел/

ЦДАГО,ф,1.ОП 23, спр.930.арк1

Про загибель чи затримання “Яреми” нічого не сказано. Хоча пізніше, у квітні на нараді у Рівному начальник районного Сарненського НКВС доповідав, що у Тинному було знешкоджено банду і вбито “Ярему”. Однак,як пізніше було встановлено – то була оунівська дезінформація. Семенюка Никона бачили жінки літом під час сінокосу у 1945 році, Кажуть, він приїжджав в гості у село наприкінці 60-х – початку 70 – х років… і пізніше помер в Канаді



1941р.Українська міліція Тараса Бульби/Боровця/
/Посередині сидить Жук-Семенюк Никон. /23 роки//


13 квітня 1942р. Контрольна проба січової страви сотенним “Яремою” /він же Жук Никон Юхимович/

Фотографії люб”язно надані завідуючою бібліотекою с. Немовичі Жук Л.С.

1 коментар:

  1. Декілька уточнюючих запитань:
    1.на фото "1940р. Червоноармійці./крайній справа – Жук-Семенюк Никон Юхимович, 22 роки/" - "Ярема" стоїть чи сидить?
    2. Де зроблені наступні два фото, коли "Ярема" служив в поліції?
    3. "Ярема" належав до "Поліської Січі" Боровця?
    4. котрий саме "Ярема" на фото "13 квітня 1942р. Контрольна проба січової страви сотенним “Яремою” /він же Жук Никон Юхимович/"?
    5. "Жук" - це якесь псевдо, чи сільське прозище, чи що?

    ВідповістиВидалити

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...