вівторок, 25 жовтня 2011 р.

З ПРАЗНИКОМ !

Церква була освячена 130 років тому, на свято Параскеви Сербської у 1881р.
Сільський, типовий дерев"яний  православний храм московського патріархату, розташований на найвищому пагорбі села, в його центрі. Не багатий,скоріше бідний. На церковному подвір’ї ростуть старі буки та кущі бузку, які й створюють атмосферу затишку та спокою.
 Добре пам’ятають односельці  священиків Федора Шилана, Петра Кукурудзу, Петра Бичковського, Григорія Крупенко, Анатолія Волощука. Божою милістю слова духівників залишались у серцях мирян, укріплювали їх у вірі, даючи наснагу звершити духовний подвиг заради спасіння. А надійними помічниками настоятелів були диякони Кіндрат Кірков, Андрій Мичка. Не можливо оминути добрим словом  Олексія Лук’яновича Гаюна, який майже 30 років був справжнім помічником пастора й незмінним старостою. 


Церковнослужителі кажуть, що іменини храму – це день, коли віруючі звертаються з молитвою до покровительки, а вона виконує усі їхні прохання. А освячення в таке свято прирівнюється до Йорданського. 27 жовтня, коли православний світ вшановує Святу Параскеву, в нашому селі Немовичі храмове свято.

 За біблійними переказами її батьками були люди благочестиві, але бездітні. Господь почув їхні молитви і в одну з п`ятниць подарував їм дочку, яку вони назвали Параскевою, що з грецької означає «п`ятниця». В молоді роки Параскева стала християнкою і дала обітницю не виходити заміж. Та одного разу її привели на суд до правителя, який запропонував зректися віри та стати його дружиною. Параскева відмовилась, і в покарання їй відрубали голову.
Святу Параскеву вважають заступницею жінок, особливо вагітних. За народними спостереження
Храмове свято прихожани церкви Святої Параскеви відзначать  урочисто. Все розпочнеться богослужінням, і продовжиться величавим концертом, який підготовили місцеві працівники культури...

 Отож зі Святом односельців і парафіян вітають земляки- немовичани !

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...