пʼятницю, 7 жовтня 2011 р.

Полісся - край неймовірної первозданної краси знаходиться на краю загибелі

Мій рідний край -   Полісся - край неймовірної первозданної краси знаходиться на краю загибелі. Ліси, порослі віковими дубами, соснами і ялівцем, найчистіше повітря, просочене цілющим хвойним ароматом.
 Густий підлісок з кущів малини та ожини не гірше будь-якого сторожа охороняє колючими гілками лісові таємниці. Великі ягоди чорниці та суниці не лише смачні ласощі, але і скарбниця природних антиоксидантів. Полісся - край унікальних боліт. Непрохідна трясовина, байдужа чорна водна глибина повна нерозгаданих таємниць, загрозливий гул болотних газів, що викликає в душі незрозумілий первісний страх.Таким було наше Полісся зовсім недавно. Тепер тут уже залишилося мало боліт - меліоратори знали свою справу дуже добре. На торф'яних полях якийсь час  збирали непогані врожаї картоплі або буряків. Але зараз відбувається щось неймовірне:  ці землі просто перестають плодоносити. Хіміки й біологи б'ються над розгадкою, досліджують склад мікроелементів, використовують добрива та стимулятори росту, однак природа насміхається над невдалими фахівцями, стійко зберігаючи свої таємниці. Екологи обмірковують процес зворотного заболочування спустошених територій. Але  непоправної шкоди вже завдано.  І істота розумна на цьому не заспокоюється. Ми всі хочемо добре і затишно жити. Homo sapiens зелену травичку й густе листя - не потребує,потрібні асфальт, бетон...


Унікальна болотиста низовина Полісся тому й існує, що тут близько до поверхні земної кори знаходяться поклади граніту.Походження цього міцного будівельного матеріалу до цих пір викликає спори серед учених, граніт не знайдений на інших космічних тілах у Сонячній системі і вважається візитною карткою планети Земля.
Але поліщуків зовсім не хвилюють космічні та інші проблеми. Їм  потрібні будинки і дороги. І ось тишу болотяних трясовин розірвав гуркіт вибухів - почалася промислова розробка покладів граніту. І тут,як тут, причаїлася нова невидима небезпека - радонова. Хоча вчені знають про радон давно і немало, але чомусь ця тема з незрозумілих причин обговорюється рідко і залишається маловідомою.
Радон - інертний газ, радіоактивний,найважчий з усіх, накопичується біля поверхні землі, залягає в її надрах. Особливої ​​шкоди здоров'ю може принести радон у житлових приміщеннях. Накопичуючись на перших поверхах будинків і в підвалах, він може потрапляти і всередину організму, де схильний накопичуватися. Невисокої тривалої радіоактивності достатньо для набуття злоякісних новоутвореннь, викиднів і безпліддя.
Радіоактивні опади, що випали над Поліссям після вибуху на Чорнобильській атомній станції, малесенька часточка в порівнянні з постійним випромінюванням, що виходить із розроблюваного клесівського родовища, що поблизу Сарн Рівненської області.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...