четвер, 22 вересня 2011 р.

Поляки в Тинному


Дні польської культури в Тинному


У рамках Днів польської культури, що проходили на Рівненщині з 15 по 18 вересня у Тинному Сарненського району, вже четвертий рік поспіль відбулася церемонія вшанування воїнів Корпусу охорони прикордоння, штаб командування якого знаходився у першій чверті ХХ століття саме в цьому селі.
Оскільки тут будувалося 13 дотів-бункерів та два шлюзи-мости, понад 200 польських солдат проживали в казармах, то вже 17-18 вересня 1939 року в селі пройшли бої, внаслідок яких загинули як польські, так і радянські вояки. Саме в одному із дотів Тинного загинув командир польської армії Ян Болбот, який нагороджений найвищою військовою нагородою Польщі — орденом "Віртуті Мілітарі".
Цьогоріч історики привезли фільм про ті події. Документальна стрічка відзнята у Тинному з розповідей очевидців та з використанням архівних матеріалів обох країн. Це дасть змогу зробити цікавішими уроки історії нашого краю в навчальних закладах Рівненщини. На базі Тинненської ЗОШ І-ІІІ ст. шостий рік діє районна творча група вчителів історії.
Присутні на церемонії скуштували страви польової кухні, а ввечері біля вогнища послухали розповіді ветеранів копу про події, що відбувалися тут 72 роки тому.
Світлана КОТОК, с.Тинне Сарненського району

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...