суботу, 28 березня 2015 р.

ДАВАЙТЕ ДОУВІЧНИМО ПАМ"ЯТЬ !



              
  Шановні земляки – жителі Немович! Шановні підприємці!

        Відвідуючи своє рідне село, зупиняюсь біля кам’яного хреста, що на роздоріжжі від Гремячого.  Сумно і болісно дивитись на цю історичну реліквію. В якому стані цей  символ християнства, свідок чи память далеких подій? Вріс в землю, в бурянах…Та і попередня його доля  була не менш гіркою, навіть, у порівняно недалекі часи.

          Чому і коли він був встановлений – невідомо. Є декілька версій. Найбільш правдоподібна – скасування кріпаччини  1861 року. Такої думки  і наш майже земляк - Олександр Волощук (біля 20-ти  повоєнних років прожив у  селі, син священника), нинішній відповідальний секретар обласної «Просвіти».
            В інтернеті я натрапив на інтересну публікацію «Памятники волі у Заліщиках». Ось один фрагмент. Можливо, це і наша аналогія.
  « Люди намагались  увічнити память про кінець кріпацької неволі. Народні майстри споруджували памятники з каменю, заліза або дуба на кошти зібрані серед селян. Камяні памятники завершувались камяним або залізним хрестом. Ставили їх у річницю скасування кріпацтва. Відкриття  відбувалося дуже урочисто. Часто під пам’ятниками селяни закопували реєстри повинностей, нагаї і батоги, якими їх били на панщині, або  пляшку з горілкою – символ ганебного середньовічного права феодалів на споювання кріпаків.»
      Наше село не багате на памятки історії. Крім церкви,  ХРЕСТ – єдина.  Хіба ж не час облагородити цю памятку, поставити, принаймні, на постамент, вигородити хоч зеленим живоплотом? Шановний О.Воло щук  розробив спеціальний проект, який тут представлено, є і мій ескізний варіант, де витрати мінімальні. Декілька кубів клесівського каменю, декілька мішків цементу, два дні роботи муляра.
         Стосовно тих невеликих коштів перейматись не варто. Було б бажання їх зібрати. Допомогли б і прихожани, відповідна розмова згадуваного Волощука із нашим сільським батюшкою нещодавно відбулася. Думаю, допомогли би і наші підприємці. Поділився б пенсією і я.
         Хтось скаже – не на часі, складні часи, на сході війна… Але тоді, коли ставили ХРЕСТ наші пращури, було краще? Навіть моє покоління «дітей війни» бачило багато бід і жахів, що зараз не примариться і в страшному сні. Отож не бідкаймося.  Хіба ж я колись міг повірити, що майже на кожному подвірї буде  стояти іномарка, а на кожній вулиці села постійно виростаютимуть нові «генделики».
           Тому звертаюся саме до вас – сіячів доброго і вічного, шановні педагоги, з проханням допомогти нашому ХРЕСТУ зайняти достойне місце на постаменті. Як це зробити, як організуватись – Вам видніше.

                 З повагою, Ваш земляк                              Ф. Наконечний


              Мої координати: 0362-626378, 050-4614660, todikc1@gmail.com
         

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...