вівторок, 26 березня 2019 р.

ВЛАСНОЮ СМЕРТЮ ВРЯТУВАВ ВЕСЬ РІД

Результат пошуку зображень за запитом "савчин олексій"У  науково-документальній серії книг «Реабілітовані історією» – Рівненська область.-  у 8-й книзі під буквою «С» зазначено, що наш дід,  Савчин Олексій Степанович народився 5 жовтня 1890 року,українець, письменний, мешканець села Немовичі, голова сільради  заарештований 22 квітня 1944 року , обвинуваченний за статею 54-1а /»Зрада Батьківщині»\ та статею  54-11 /»Участь  в контреволюцйних організаціях» КК УРСР. Помер  22 травня 1944 року у внутрішній тюрмі УНКДБ у Рівненській області..25 травня 1944 року справу було переглянуто  у зв язку з смертю звинуваченого….

10 лютого 1993 року справу призупинено за відсутністю складу злочину.( СБУ11966)
Звісно, ця інформація потребує коментаря  Адже мене, народженого в СРСР, піонера,комсомольця постійно гнітила думка,» як так сталося , що мій рідний дід є ворогом народу?. Статті звинувачення тягли на єдине покарання – розстріл… Але чому ж тоді не репресували сім ю і не вивезли до Сибіру» Лише  тепер стало зрозуміло: дід не був засуджений. Та звинувачення.. залишилися. А чи був ворогом, якщо  під страхом розстрілу не міг відмовитися від староства під німцями?. І чи зрадив він Батьківщину? Яку ? Адже її вождь у 20 році зрадив таких поліщуків, як і він  і на 19 років  віддав їх полякам, і ці ж посполиті у 1939 році за участь у Просвіті, засудили його до розстрілу. І лише початок війни завадив дфензиві виконати вирок. Отож, погодився і залишився живим ще два роки. Проуправляв селом майже три місяці при «совєтах»  сільським головою і в підсумку помер в тюрмі від знущань визволителів.Але й тут він виявився вищим над обставинами, врятувавши власною смертю не лише свою сім»ю, а й весь майбутній рід від переслідувань і  репресій за часів радянщини.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...