пʼятницю, 12 червня 2015 р.

БУРШТИНОВА ЛИХОМАНКА ПРОДОВЖУЄТЬСЯ

Бурштинова лихоманка, що охопила вже не тільки Рівненщину, набирає обертів. Місцеві жителі, не дочекавшись за понад два десятиліття незалежності держави прийняття закону, що легалізував би видобуток сонячного каменя, цілими родинами вирушили копати, вимивати бурштин, перетворюючи колись родючі землі і ліси на пустелю.
Величезні території, на яких «погосподарювали» нелегальні старателі, вже непридатні для ведення сільськогосподарських робіт, а знищені ліси, водойми завдали величезних збитків для держави і шкоди природі.
  Чи то ми так не вміємо розпорядитися справжнім багатством, що лежить у нас буквально під ногами, чи в чиновників не вистачало волі відмовитися від мільйонних прибутків, що пливли до них у руки від горе-старателів, та бурштинові сльози Поліської землі витікають із нашої країни, оминаючи всі кордони і бюджети, збагачують злочинців не тільки за наш з вами рахунок, а й обкрадаючи майбутні покоління, своїх же дітей. Бо як можна виправдати те, що саме ті, хто споконвіку проживав на цій землі, власноруч плюндрують її?

 Ось що написав на своїй сторінці у Фейсбук Борислав Розенблат після перебування на Сарненщині: «…ми відвідали селище Клесів, в околицях якого повним ходом іде нелегальний видобуток бурштину. Картина страшна: знищений ліс, а на його місці кратери від помп. У Клесові також розташований завод «Укрбурштин», який займається промисловим видобутком. Коли директор підприємства сказав, що вони на рік видобувають лише 2 тонни «сонячного каменю», всі посміялися… Жарти жартами, але ніхто не повірив, що величезне підприємство видобуває так мало каменю. Про це говорили і старателі, які разом з нами їздили околицями Клесова. Мало не кожен простий мешканець селища ходить копати бурштин і заробляє досить непогано. Це видно по кількості новобудов і якості парканів у віддаленому селі. Проїжджаючи вулицями Клесова, побачили дуже багато нових сучасних будинків. Крім того, люди інколи починають видобувати «сонячний камінь» у власному дворі. Це ми теж бачили. Хтось бере інструмент в оренду, а хтось, трохи підзаробивши, купує трактори і помпи та починає власну справу. Рівень життя простих людей у регіонах, де є поклади дорогоцінного каменю, стрімко зростає, чого не скажеш про дороги. Вони в жахливому стані. Це все тому, що люди податків не платять, а державне підприємство «Укрбурштин», як вже писав, збиткове. Живучи на «золоті», не мати змоги прокласти нормальні дороги, неприпустимо. Але все зміниться, коли ці люди почнуть працювати чесно і сплачувати податки в бюджет, а не купувати так звані «білети» в бандитів і давати «відкати» продажним міліціонерам....

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...