суботу, 21 грудня 2013 р.

ЯК МАЮТЬСЯ НАШІ У ПОРТУГАЛІЇ

Ті, які приїжджають назовсім, ті живуть вже португальськими проблемами. Вони переймають їх повільний темп життя. З ними цікаво говорити. У них тема: риболовля, ліс, відпочинок, ягоди, океан, погода. Про роботу згадують рідко. Вони задоволені життям, оптимістичні. Бачать місцеву красу, їздять по країні, діляться враженнями.
А у заробітчан одна тема: робота. Вони такі ж незадоволені життям. Згадують свої заробітки до кризи. Шукають, куди б ще поїхати з Португалії працювати, де більше платять ...


Сім'я моїх хороших знайомих недавно поїхала до Португалії. Назовсім. Через інтернет я вирішив дізнатися - чому? У нас відбулася розмова, яка, мені здається, буде цікавою громадянам України.
- Олександр, привіт. Хочу тебе запитати: чому люди виїжджають з України, і чим там краще, за кордоном?
- Привіт! Ми поїхали,бо втратили надію на перспективу для себе і дітей.
- А що таке перспектива, як ти це розумієш?
- Коли нічого від тебе не залежить у твоєму житті. Набридло бачити навколо злі обличчя.
- Чому не від тебе? Адже мільйони людей саме в Україні шукають свою перспективу й інших варіантів просто не знають і знати не хочуть ... І хіба злі у нас обличчя?
- Просто тут особливо це добре видно. Контраст сильний. Хочеться жити за законами, а не за поняттями. І щоб діти так жили.
Португалія вважається бідною країною. Але якщо намагатися порівняти з Україною, то не вийде. Непорівнянні речі. Це різні цивілізації.
- І все-таки - ти займався якимось бізнесом, своїм, - тобто не найбідніший був. І раптом вирішив все покинути: батьківщину, родичів, друзів, знайомих. Причина  повинна бути серйозною. Або просто тому, що хтось із знайомих виїхав раніше і розхвалив цю саму "заграницю"?
- Ми їхали взагалі в нікуди. Тут не було жодного знайомого. Просто,взагалі  їхали в нікуди.
Про різницю цивілізацій я дізнався тільки тут.
Дружина, коли приїхала (вона спочатку сама поїхала), була змушена заводити знайомства. І знайшла їх за пару місяців більше, ніж було в Україні.
- Добре. Середні і мінімальні зарплати і пенсії - які там?
- Мінімальна зарплата від 500 євро чистими, при 40 годинному робочому тижні. За переробкою годин дуже стежить профспілка. І за переробку повинні доплачувати 2.5 євро на годину чистими. Або давати додаткові відгули або відпустку
- Які соціальні гарантії?
- Сина взяли в португальську школу без проблем. Ставлення вчителів та дітей між собою набагато краще, ніж у сина було в українських школах. Він дуже задоволений, що навчається в португальській школі
Допомога по безробіттю дозволяє жити краще, ніж в Україні отримуючи середню зарплату.
 Ти можеш собі уявити українського двірника, у якого в родині дві машини, в квартирі два туалети, ванна, душ, супутникова антена, плазмовий телевізор, пральна машина-автомат, інтернет, мікрохвильовка, гаряча вода в крані в будь-який час дня і ночі .... Вид на океан. У мене на сторінці є фото нашого під'їзду всередині. Якщо не бачив - подивися.
У під'їзді м'які меблі в холах, книжкові полиці з книгами, чистота - все блищить ...
Португалія. Під'їзд 7-поверхового будинку, в якому половина жителів - українці. Це одні з найдешевших апартаментів. Праворуч сидять наші хлопці. Інтернет на першому поверсі в холі - безкоштовний.
- Що значить - в нашому готелі? А машини - почім вони там?
- Ми знімаємо апартаменти в готелі, який зараз зробили під житло. Машину я собі взяв за 1500 євро. Дизель, «Фольцваген-універсал».
- Апартаменти - це який розмір? Скільки кімнат? Скільки вас живе там? Який відсоток зарплати коштує оренда апартаментів?
- Знімаємо 2-кімнатний номер. Це нам обходиться в 325 євро з усіма послугами.
- А скільки отримуєте? Хто працює в сім'ї?
- Працюємо все. Дружина отримує 600 євро, донька стільки ж. На їжу не витрачаємося, так як дружина і донька досхочу їдять на роботі і носять додому весь асортимент ресторанний.
Португалію ми вибрали в основному через легкості легалізації тут.
- Що значить «легкість легалізації»?
- Тут є можливість швидко і надійно закріпитися, тобто легалізуватися. Дружина вже працює легально і чекає резиденції, тобто виду на проживання.І у неї вже йде португальський стаж. У нас з донькою ще не вийшов термін візи, але в березні ми вже можемо працювати легально з контрактом.
Син і дружина вже добре говорять португальською. Особливо син.
Донька працює в англійському барі-магазині, вона більше спілкується англійською і тому португальську знає ще недуже.
Тут дуже багато українців. Дуже багато! Сім'ями живуть з дітьми, народжують тут. Всі легалізовані.
Так, для легалізації потрібно обов'язково платити податки. Але податки платить роботодавець.
- Які варіанти робіт для українців у Португалії є? Чи підходять там наші права, наші дипломи?
- Якщо планується працювати на когось, то спеціальності прості, тому що для більш серйозної роботи потрібна мова. А для початку, до оволодіння мовою, наші працюють на простих роботах. Дипломи тут нікого не цікавлять. Права наші підходять.
- А можна працювати не на когось? На себе?
- Хто вміє стригти, наприклад, стриже наших вдома. Хто може ремонтувати машини, наші їдуть до нього і т.д ...
- А щоб ремонтувати машини або стригти - дозвіл треба?
- Наскільки я чув, з цим проблем немає. Дивись, отримати ідентифікаційний номер тут займає 10 хвилин і 10 доларів. Оформлення машини за часом стільки ж займає. Техогляд теж хвилин десять.

А вода в крані така, що ми за весь час жодного разу не мили чайник, який в Україні кип'ятили кожен день по багато разів. Накипу немає геть.
- А ти мову вивчив? Ну от як без знання ні єдиного слова можна приїхати в чужу країну?
- Я не відчуваю мовного бар'єру, тому що у меня нема потреби спілкуватися з Португалією. А те спілкування на побутовому рівні, яке мені потрібно, мене цілком влаштовує. Дружина по роботі теж все освоїла швидко. Тим більше, що у неї в колективі є російськомовні. Син взагалі втягнувся і набирає обертів у мові.

- А в школі як навчання - платне?
- Школа, не повіриш, повністю безкоштовна. І навіть додаткові заняття для дитини зробили. І теж безкоштовні.
- А як зі шкільними програмами - різниця велика?
- Син каже, що програма не складна. Але викладають дуже цікаво. Якось говорив, що сьогодні з
- А з Росії є люди? З яких країн СНД є?
- Росіян - мало. В основному українці і молдавани.
Ще одна деталь. Тут немає наших українських рисовок. Мільйонер виглядає так само, як простий садівник.
У господаря готелю, де працює дружина (він власник готельного 4-зіркового комплексу), машина навіть гірша від моєї. Одягається просто з китайського магазину. Його не відрізниш від офіціанта або від працівника кухні.
- А чому так - як ти вважаєш?
- Тут у людей зовсім інший менталітет. Вони - як діти. Завжди посміхаються, у них зовсім інші проблеми. Були в мерії, мер користується тим же туалетом, що і відвідувачі.
Ось приклад ще один: припаркував машину, чекаю дружину з магазину. Відкрив нарозхрист двері  і слухаю музику. Потім повертаю голову, дивлюсь, стоїть машина «Мерседес», за кермом усміхнена жінка. Мої відкриті двері заважає їй припаркуватися. Я не знаю, скільки вона стояла і чекала. Я злякався, швидко зачинив двері. Посміхнувся їй винувато. Вона вийшла і знаєш, що сказала? «Вибачте!». По-англійськи.
Машину тут я не мив жодного разу. Краща мийка - це проїхатися містом під час дощу. Машина, як з-під шампуню стає.
Тут не можна з каністри заливати на вулиці бензин або масло. Не дай Бог капне на дорогу. Це у них НП. Трагедія. Штраф великий. У калюжах вода чистіша, ніж у нас в  крані.
До речі, здається, я тільки що зрозумів, чому ті, які приїхали на заробітки сюди, чи не перебудовуються: вони продовжують жити українськими проблемами. Тут вони живуть на автоматі: поспав - на роботу, попрацював - поспав і знову на роботу. Збирають гроші, щоб вкласти їх в українські проблеми: щось будують, добудовують, перебудовують, ремонти роблять ... Вони живуть цими проблемами.
А ті, які приїжджають назовсім, ті живуть вже португальськими проблемами. Вони переймають їх повільний темп життя. З ними цікаво говорити. У них тема: риболовля, ліс, відпочинок, ягоди, океан, погода. Про роботу згадують рідко. Вони задоволені життям, оптимістичні. Бачать місцеву красу, їздять по країні, діляться враженнями.
А у заробітчан одна тема: робота. Вони такі ж незадоволені життям. Згадують свої заробітки до кризи. Шукають, куди б ще поїхати з Португалії працювати, де більше платять ...

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...