суботу, 5 січня 2013 р.

Дорожників звільнять, коли зійде сніг



№1, 3-1-2013
Голова Рівненської ОДА Василь Берташ запропонував звільнити керівників дорожніх організацій, через неефективну роботу яких люди по кілька діб залишалися в сніговому полоні. Оскільки впевнений, що їхня пасивність в умовах стихії могла загрожувати життю та здоров'ю людей. Натомість перший заступник голови ОДА Анатолій Юхименко став на захист дорожників, адже, стверджує, розчищення снігових заметів ускладнювалось через застарілу і малопотужну техніку. В облдержадміністрації вирішили поки що нікого не звільняти — проаналізують роботу дорожників за підсумками всієї зими, а тоді ухвалюватимуть кадрові рішення.
Тим часом, керівників дорожніх та комунальних організацій щодня штрафує ДАІ.
Розповідає Андрій Валерко, начальник сектора організації дорожнього руху та нагляду за станом доріг ВДАІ УМВСУ в Рівненській області:

— Насамперед хочу зазначити, що в жовтні працівники ДАІ перевірили готовність дорожніх і комунальних організацій до утримання вулиць і доріг взимку та всі свої зауваження, рекомендації та інформацію про виявлені недоліки направили в службу автодоріг області, РОДА, прокуратуру області, міському голові Рівного та 25 органам місцевого самоврядування.
Служба автодоріг тоді відповіла, що "підготовка до роботи в осінньо-зимовий період 2012-2013 проведена належним чином" і, зокрема, що підготовлено та відремонтовано 95% техніки та механізмів і що вони забезпечені пально-мастильними матеріалами. Проте вже у листопаді наші працівники провели перевірку та з'ясували, що підприємства ДП "Рівненський облавтодор" та комунальних організацій Рівненщини насправді забезпечені технікою для утримання доріг і вулиць тільки на 40%. При цьому навіть частину цієї техніки неможливо задіяти до роботи через несправність, відсутність пального, а також неефективну організацію робіт керівниками цих організацій.
Отож цілком закономірно, що з ускладненням погодних умов дорожньо-комунальні організації області не змогли забезпечити безпечний рух транспорту на вулицях та дорогах Рівненщини, передусім на дорогах місцевого значення. Для прикладу, ввечері 3 грудня для ліквідації ожеледиці Дубенська ДЕД задіяла тільки дві машини. На двох інших не встигли встановити навісне обладнання, а ще на одному спецавто на базі вантажівки ЗІЛ не було водія. І це при тому, що сніг почав падати в першій половині доби. Як наслідок, з 8-ї до 11-ї години вечора на 391-392 км автодороги Київ-Чоп утворився затор вантажівок.
4-5 грудня, коли випав мокрий сніг, знизилась температура та утворилась ожеледиця, ліквідувати її не виїхала техніка Млинівського та Здолбунівського райавтодорів. П'ятого грудня у Дубенській ДЕД через несправність з 8 виїхало 5 машин, на крутих спусках-підйомах з поворотами утворились затори, до яких навіть посипальна техніка не могла дістатися.
З 16 грудня через снігові замети був перекритий рух транспорту на окремих ділянках регіональної автодороги Острог-Кременець-Почаїв-Радивилів в Острозькому та Радивилівському районах. А станом на 19 грудня через снігові замети був ускладнений, обмежений чи взагалі неможливий рух транспорту на багатьох дорогах області місцевого значення. Зокрема, в Гощанському районі залишилися відрізаними 32 населених пункти, Демидівському — 19 сіл, Дубенському — 32, Здолбунівському — 10, Корецькому — 17, Костопільському — 7, Млинівському — 16, Острозькому — 6, Рокитнівському — 4, Рівненському — 2 та Радивилівському — 1. Загалом 19 грудня не було проїзду до 146 сіл Рівненщини, дороги пробили лише 27 грудня.
Відтак з початку погіршення погодних умов за неналежне утримання вулиць та доріг взимку ВДАІ Рівненщини вже склала на посадових осіб дорожньо-комунальних організацій 30 протоколів про адміністративні правопорушення. За частиною з них керівники та посадовці цих організацій мають заплатити штраф від 1020 до 1360 гривень. П'ять протоколів складено за фактами, коли погана дорога стала супутною причиною ДТП — у Рівному на вулицях Новодвірській та Осипова, у Клевані, Рокитному та на в'їзді у Костопіль збоку Рівного з двома потерпілими. У цих випадках покарання для керівників, як-от для начальника Рівненського ШЕУ, визначатиме суд. Санкція відповідної статті, за рішенням суду, передбачає покарання у розмірі від 850 до 1020 грн. штрафу або 5-10 діб адмінарешту. Ще частину протоколів складено за невиконання законних вимог і приписів ДАІ — 255-340 гривень штрафу, його розмір також вирішує суд.
Загалом протоколи складено на керівників дорожньо-комунальних організацій всіх районів та обласного центру. Найбільше, по чотири — на начальника Дубенської дорожньо-експлуатаційної дільниці Володимира Гамеру та підлеглих йому майстрів. А також на начальника Млинівського райавтодору Степана Бойка, який, до речі, самоусунувся від організації робіт з зимового утримання доріг. А коли 21 грудня працівники ДАІ вчергове вказали йому на недоліки, він демонстративно написав заяву на звільнення.
Записав Володимир КРУШЕЛЬНИЦЬКИЙ.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...