пʼятницю, 16 грудня 2011 р.

У Сарнах багатоповерхівки з лампочками на датчиках руху


Рівне Вечірнє повідомляє:
У Сарнах місцева влада вирішила встановити в під’їздах багатоповерхівок лампочки із датчиками руху. Поки що експеримент діє в одному будинку на вулиці Пушкіна. Міський голова Сергій Євтушок стверджує, економія електроенергії становить близько 70%, а тому є сенс такі лампочки встановити і в решті будинків.
— Втім, спершу слід у під’їзди поставити двері на кодовому замку, — зауважує Сергій Євтушок. — Світлодіодні лампочки із датчиком руху купували за кошти міського бюджету у Харкові, по 80 гривень за штуку. Обладнали ними усі поверхи поки що в одному будинку. Адже навіщо, щоб світло горіло увесь час? А так зайшла людина — лампочка засвітилася, пройшла поверх — погасла.
Подібний експеримент пробували провести у Рівному кілька років тому. Щоправда, як розповідає начальник ЖКП «Західне» Микола Тарасюк, не у всіх будинках лампочки «провисіли» довго:
— Кілька років тому я вирішив зекономити витрати електроенергії, ввівши нову систему освітлення у під’їздах. Це були лампи з вбудованими датчиками руху. Ці датчики виколупали у дев’ятиповерхових будинках вже через півроку, а ось у п’ятиповерхівках вони працюють і досі. Вважаю, що ефективність таких нововведень значною мірою залежить від культури людей.
Денис БУЛГАК, Дарина ГУЗЕНКОВА

Немає коментарів:

Дописати коментар

МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ

Збірка віршів "МИНУЛЕ НЕ ВЕРНУТИ" Автор Олексій Савчин ТЕЧУТЬ ЛІТА Течуть літа, мов  хвилі  У безвість неосяжну  Пристрасні, гіркі...